To pierwszy materiał z tej kolekcji
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

Pyszności "_"

Moje Dietetyczne Fanaberie:

Pikantne pomidorowe naleśniki z twarogiem i papryką

Pomidorowe naleśniki żytnie z twarogiem i papryką
Przepis na 3 porcje (po ok 3 duże naleśniki)

Na ciasto:

4 jajka
70 g mąki żytniej pełnoziarnistej
150 ml mleka
50 ml wody
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżka suszonej bazylii
+ kilka kropel oleju roślinnego do posmarowania patelni

Na wypełnienie:

400 g chudego twarogu
200 g serka homogenizowanego 0%
1/2 zielonej papryki
1/2 czerwonej papryki
4 łyżki posiekanego szczypiorku
1/2 łyżeczki pieprzu
2/3 łyżeczki soli



W dużej misce roztrzepujemy jajka wraz z przyprawami, koncentratem, mlekiem i wodą.
Następnie dodajemy mąkę i drugi raz dokładnie mieszamy.

Bardzo (!) rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powłoką na samym początku delikatnie natłuszczamy olejem roślinnym.

Naleśniki smażymy dość krótko na dużym ogniu, inaczej będą się rwały.
Podana ilość składników powinna wystarczyć na około 8-9 naleśników.



W między czasie na dużych oczkach tarki ucieramy paprykę oraz siekamy szczypiorek,
warzywa łączymy w miseczce z twarogiem, serkiem homogenizowanym (można zastąpić bardzo gęstym jogurtem np. greckim light) oraz przyprawami.

Gotowe naleśniki smarujemy przygotowanym serkiem i zawijamy w otwarte rulony.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation